Centerpartiet och väljarna

Om en stund ska jag cykla in till Stureplan och äta lunch med ett av mina barn. Jag anar vad priset på lunchen kan vara och undrar om Centerpartiet verkligen har väljarna kring Stureplan i Stockholm som riktmärke för sin politik. Partiet är förvånat över att de ligger nära spärren för att åka ut ur riksdagen. Men hur många tjänar så mycket att de betalar150 kr för lunchen? Det är en liten del av befolkningen.

Skälet till centerpartiets problem är inte att Annie Lööf, som alla makthavare, vill imponera på sina medarbetare genom dyra fester. Så har makthavare gjort i alla tider. Centern har helt andra problem.

Centern står numera för en politik som pressar ned villkoren för vanliga löntagare. Det heter i retoriken att det ska vara lättare att vara företagare och anställa. Det kan möjligen de väljare som äger medelstora eller stora företag gilla. Men dessa företagare är ju en försvinnande liten del av väljarna om än inte bland dem som syns i tidningen Dagens Industri. De flesta företagare är småföretagare, oftast ensamföretagare. De tjänar inte sällan mindre än löntagarna. De har därmed andra intressen än de medelstora företagare som syns i debatten.

Som ekonom vet jag att ju sämre villkoren är för löntagarna desto sämre blir de för  enmansföretagarna. Får löntagarna sämre villkor måste de sänka sina löner och då måste ensamföretagarna konkurrera med dessa lägre kostnader. Centern måste vidga sitt väljarunderlag och mentalt lämna Stureplansgänget.

Jag tycker att Annie Lööf ska tittar på SMHI:s hemsida och där finns en rubrik som heter klimatdata. Där visas just nu extremt höga vattenföring i Småland under juli månad. Där kan också du få veta att detta inte är ett tillfälligt problem. När industrialismen växte fram i Sverige, från år 1860 till år 1920, var nederbörden lägre än 600 mm per år. Den senaste tioårsperioden ligger årsnederbörden på cirka 700 mm per år. Sverige fullkomligt skriker efter ett borgerligt parti som bryr sig om klimatet, naturen, om landsbygden och de mindre tätorterna om inte minst om den folkliga kulturen. Vad väntar Annie Lööf på?

Centerpartiet har sina rötter bland bönder och personer i mindre tätorter som äger de hus de bor i. Ägda fastigheter, särskilt näringsfastigheter som jord och skog, betyder att ägaren tvingas tänka på långt sikt. Det centern nu gjort är slå följe med de kortsiktiga moderaterna och folkpartiet. Det passar centern mycket illa med tanke på dess tradition och väljarbasens intressen. Enklare uttryckt har centern slaget följe med partier som äter upp en del av sättspotatisen under vintern och sedan undrar varför skörden under sommaren och hösten är skral. Om Annie Lööf ska lära sig något av den senaste månadens medieproblem så är det tänka på den långa sikten.

Och lunchen vid Stureplan? Jo, den kostade kring 85 kr per rätt. För på bakgatorna finns priser som är anpassade till vanligt folk med vanliga inkomster. Så är det väl också väljarbasen för centern och socialdemokratin. Vanligt folk med vanliga inkomster dominerar vilket småföretagarna på bakgatorna vet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: