Debatt Dala-Demokraten: Tak för fattigdom

Fattig. I vardagligt språk betyder begreppet att inte ha några pengar. Allt färre i Sverige är fattiga i bemärkelsen att de: inom en månad kan klara av att betala en oväntad utgift på 10 000 kronor utan att låna eller be om hjälp.

Men allt fler i Sverige är fattiga i meningen att de har inkomster som bara motsvarar 60 procent av mittinkomsten för alla hushåll i Sverige. (Det hushåll där lika många har mer inkomster och lika många har mindre.)

År 1990 var bara sju av hundra fattiga med denna definition. År 2030 kan den andelen ha ökat så att nitton av hundra är fattiga. Och det är inte bara eller främst utrikesfödda som drabbas.

Hög arbetslöshet och sämre social trygghet vid sjukdom och arbetslöshet är de främsta förklaringarna. Innan årets beslutade höjning av a-kassan hade arbetslöshetsförsäkringen försämrat så mycket att ersättningen hamnat på samma låga nivå som i USA.

Jag vill att regeringen i Sverige sätter upp ett mål för hur mycket fattigdom som accepteras. Alliansen har en strategi de kallar sänkta trösklar; vilket betyder sänkta löner för mer än halva arbetskraften. De tror att låga löner ökar sysselsättningen. Socialdemokraterna bör visa att de står för något annat. Vi accepterar inte arbetade fattiga.

Läs hela artikeln

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: