DI Debatt: Lägre löner löser inte integrationsproblemen

 

Lägre löner har lyfts fram som ett sätt för invandrare att få jobb. Det är inte effektivt att sänka lönerna för en stor grupp med gymnasieutbildning för att öka sysselsättningen för en selektiv grupp med kort utbildning, skriver Dan Andersson, före detta chefsekonom på LO.

Asylinvandringen kommer att kosta. Nu pågår en flykt från ansvaret för notan. Långtidsutredningen visade nyligen att utrikesfödda med lika goda färdigheter som inrikes födda har samma chans att få jobb. Men det är bara en liten del av verkligheten.

Av tillskottet till befolkningen efter 2005 och som har förgymnasial utbildning, 80.000 individer, är mindre än en femtedel sysselsatta.

Utrikes födda kvinnor har även efter fem till nio år i Sverige bara 40 procent av inkomsten jämfört med kvinnor födda i Sverige.

Politikerna borde sluta klamra sig fast i föreställningen att arbetslösa som söker arbete intensivt får ett jobb.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson återkommer i samtal med medier ständigt till sänkta löner för att öka sysselsättningen för flyktingar. Men det finns ingen särskild arbetsmarknad för flyktingar. Sänkta trösklar leder till låga löner för alla jobb där arbetsgivarna lätt kan byta ut de anställda.

Erfarenheten från USA och Storbritannien visar att en liberaliserad arbetsmarknad innebär att mer än hälften av de anställda har fått se sina löner minska och begreppet ”Working poor” har fötts. Något som nu riskerar att bli verklighet också för miljoner svenskar.

Sänkta löner löser varken migrations- eller integrationsproblem, här är sex skäl:

 

Läs hela artikeln här

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: