Folkbladet debatt: Låga löner påverkar hälsan

FOLKBLADET DEBATT Shukria, Setareh, Zahra, Sima, Sakina och Azita är namn på Afghanska kvinnor. Hur deras liv utvecklas i Sverige bestämmer deras barns livsvillkor. Målsättningen bör vara att hälften av alla barn till asylflyktingar ska komma så långt sina studier att kan de bli antagna till en högskola eller universitet.

Jämställdhet är ett nav för samarbete mellan män och kvinnor. Det är också en förutsättning för en gemensam välfärd där både män och kvinnor ska finansiera sina egna kostnader för vård, skola, omsorg samt pension.

Folkpartiet har föreslagit sänkta löner genom startjobb för flyktingar. Jobbet ska ge 14-16 000 kronor månaden och arbetsgivaren behöver varken betala avtalade eller lagstiftade avgifter. Svenskt Näringsliv hävdar att det behövs vardagsjobb för att flera ska få arbete. Vardagsjobb betyder att de som har dessa jobb ska förenkla vardagen för de som har råd att köpa de tjänster som ska utföras. Det får som effekt att löner och villkor sänks för de som har likartade arbetsuppgifter. Det ökar samtidig löneutrymmet för de som högt avlönade jobb så att de får än mer pengar att förenkla sin vardag.

Löner på arbetsmarknaden fungera som stegar och sänks lönerna skapas nya pinnar långt under de som nu sätts via kollektivavtalen och förhandlingar. Vi tror att det är en dålig idé av tre skäl.

Läs hela artikeln här

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: