Solidaritet eller välgörenhet?

Föreställ er följande. En familj med flera barn knackar på din dörr. De är busväder ute och du får veta att familjen är utsatt för förtryck. Vad gör du? Stänger dörren, eller släpper in familjen?

Det finns en fin egenskap hos de flesta av oss, vi inser att vi ska hjälpa andra människor.

Men hur mycket hjälp och på vilket sätt för att det ska vara effektivt och framför allt uthålligt för solidaritet slutar i praktiska frågor? Ordet solidaritet definieras enligt Nationalencyklopedin som ”sammanhållning mellan människor inom en grupp, klass, nation eller i hela världen med beredskap för inbördes hjälp. Ordet var från början en term inom franskt rättsväsen som betecknade det som fortfarande kallas solidariskt ansvar.”

Just det solidariskt ansvar, det betyder att beslutet inte bara handlar om dörren utan vad som händer sedan. Miljöpartiet profilerar sig som ett parti som vill ge sjukvård till så kallat papperslösa varmed menas personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd, alltså utan papper. Är alltså miljöpartister godare människor än vi andra? Det vill ge rättigheter också till dem som inte bidrar soldariskt till att finansieras sjukvården.

Jag tror inte miljöparitet är mer solidariskt än andra. Jag tror att det är tvärtom. Jag hävdar att de är mindre solidariska än vi andra i bemärkelsen ta gemensamt ansvar.

Miljöpartiet står för en politik utan solidariskt ansvar och för en osammanhängande politik. De har inte förstått det enklaste, nämligen att en persons rättigheter alltid motsvaras av en annan persons skyldigheter. Det finns alltså i samhället lika många skyldigheter som det finns rättigheter. Det är precis som uppslagsverket säger; solidariskt ansvar.

Jag visar detta med allra det enklaste exemplet. Invandringen till Sverige uppgår fler tiotusen personer per år men det byggs bara ca 6 000 nya hyreslägenheter per år och så har det varit en längre tid. Politiken hänger alltså inte samman.

Om jag som privatperson står med familjen vid dörren så går nog blicksnabbt genom mitt huvud; bostad, mat, skola, och sjukvård. Jag fattar inte beslutet vid dörren med tanken att familjen ska dumpas hos någon granne. Vidare tänker jag inte att deras barn ska gå i en annan skola än den där mina barn går.

Miljöpartiet är inte solidariskt, de bedriver välgörenhet. De skiljer på människor och ger dem olika värde. Det blir helt enkelt olika nivåer på medborgarskapet. Fina medborgare kan ge välgörenhet till individer med mindre rättigheter eller inga alls.

Miljöpartiet har drivit fram ett skolsystem med uppdelning av elever efter föräldrars sociala bakgrund. En person som tar ett solidariskt ansvar måste se till så alla som kommer innanför dörren sysselsätts om inte via den vanliga marknaden så får det bli subventionerad sysselsättning. Det behövs en mångdubbling av produktionen av hyreslägenheter. Det behövs en skolreform som ger alla barn möjlighet att gå i en skola som passar deras behov. Då ska inte barn med svårigheter med svenska klumpas samman i samma klass.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: